29 юли 2013 г.

Професионална клюкарка


Съберете се, момичета. Специално за вас събрах златните правила при клюкарстване


Най-голямото ми забавление по време на следването бяха т.нар. „очни ставки“. Някоя разпространява клюкa за друг, после той разбира за говореното зад гърба му и пред всички застават очи в очи. Забавление.. естествено, забавление е само за нас. А тази, която е разпространила клюката, започва да съжалява и по погледа ѝ се четат мисли като „повече никога на никого нищо няма да разкажа“. Та ако не искаш да ти лепнат етикета „гадната клюкарка“, по-долу специално за вас съм изложила 9 важни детайла при клюкарстване.

1) Винаги започвай изреченията си с „По принцип мразя клюките...“ Защото всички ги мразим, нали така? Ами, да.

2) “Не си го чула от мен“ е много, много неправилно. Ако го изречеш, знай, че винаги при препредаване на клюката ще споменат и твоето име. За това по-добрият вариант е „Разказвам ти, защото ти имам доверие. Единствено на теб мога да разчитам“. По този начин името ти няма бъде намесено със самата клюка.

3) Никога ама никога не разпространявай нещо, което си научила от първо лице. Да речем, че изгаряш от желание и не можеш да си сдържиш езика като Мая Манолова – тогава не забравяй, че никоя клюкарка не издава източника си! Затова вместо „Мимето го каза“ използвай формата „Онзи ден кой ми разказа, не помня, ама..“

4) “Имам много да ти разправям“ е много аматьорско. Една професионална клюкарка не дава информация без да е получила. Всичко е взаимно!

5) Никога не приемай, че клюкарстваш. Наричай го градивна критика, забележка, различна гледна точка, но никога не го квалифицирай като клюка.

6) Не разпространявай деликатна информация, която би коствала семейната идилия на някого или пък работата му. Прави се на ударена, нека другите да ти я разкажат.

7) Мъжете са нескончаем извор на клюки, просто трябва да ги предразположиш. Трудно е да дърпаш с ченгел думи от устите им, но бавно, малко по малко можеш да успееш.  Те са наивни и не могат да разграничат клюката от друг тип информация, затова дерзай, вярвам в теб!

8) Ако в голяма компания коментирате някого, то в тази група може да има къртица, която евентуално може да му снесе всичко. Това е много рисковано. Затова гледай да привлечеш към себе си колкото се може повече хора. Позволете на всеки да може да каже по нещо, за да имате с какво да се оправдаете после – „ама и той/тя каза еди-какво-си“.

9) Задължително, ама задължително не забравяй да довършваш думите си с „По принцип той/тя е много добър човек“. Това изречение е най-добрият спасител, а и психически ти действа добре, кара те да си мислиш, че не правиш лошо никому. Аз много често го използвам, което ми носи допълнителни точки навсякъде.


Е, какво чакате, хайде да поклюкарстваме!

0 comments:

Публикуване на коментар